Mobile post: Relaxing with Mojito ;)

by binez91

A veste tisti občutek, ko si res želiš zaspat in se trudiš ampak ti nikakor ne uspe… meni se dogaja sedaj in od neimetja ideje kaj bi počel sem se spravil popolnoma reinštalirati moj telefon. Naložil sem nov sistem, dolpotegnil vse potrebne appse in sedaj se igram s pisanjem bloga preko telefona. Oh joy, where’re we come.
Takole ležeč v postelji ob odprtem oknu, ker imam v stanovanju skorajda savno (pojma nimam od kje pride vsa ta toplota), se imam fajn ob poslušanju letošnjih “in” summer mixov sploh, ko skozi okno zapiha prijetna sapica (počutim se kot na morju, manjka samo še dobra družba in mrzli mojitoji).
Mmm Mojito. Kdor je poizkusil ta koktejl je bil sigurno očaran nad njegovim okusom in svežino. Ni pa nujno! Ničkolikokrat sem slišal navdušenje ljudi nad pravim mojitom, zato sem se nekaj časa nazaj odločil, da ga tudi sam poizkusim. Zgodilo se je v enem izmed ljubljanskih lokalov (pojma nimam kako se imenuje), ko smo se s sestrično in kolegom po dolgem dolgem času odpravili na pijačo, da se pomenimo o vseh stvareh, ki so se nam nedavno zgodile. Ker so imeni ravno neko akcijo s koktejli (če naročiš dva, dobiš tri, vsaj zdi se mi, da je bilo tako) bi bil greh če je ne bi izkoristili. Prišel je natakar, pobral naročila in čez nekaj časa je prišel nazaj z naročenim. Ne spomnim se točno kaj vse smo probali (takrat smo bili še zelo nevešči kar se koktejlov tiče) ampak med vsemi temi mešanicami barv in okusov je bil tudi mojito! Z velikim navdušenjem in pričakovanjem nad pravo bombo okusov in arom sem navalil nanj, ampak bil sem razočaran. Izkazalo se je, da mi sploh ni všeč… Ruma je bilo mnogo preveč, sladkorja občutno premalo, meta je bila pregrobo zmleta, zgledalo je kot bi notri vrgel prekuhan peteršilj iz goveje juhe… ampak takrat se nisem sekiral za to (no ja, tudi sedaj se ne bi, ampak, ko se na nekem področju nekoliko izobraziš in pridobiš nekaj izkušenj pač opaziš stvari). No kmalu po tem dogodku se je v lokalu kjer sem bil takrat novopečeni natakar menjalo vodstvo in to je bil povod, da sem bolje začel spoznavati svet mešanja pijač in ustvarjanja z njimi. To področje me izredno veseli, zato sem si kmalu tudi kupil osnovno opremo za mešanje pijač (ko le pijača ne bi bila tako draga) in včasih kaj zmešal za domače in kako zbrano družbo. Fajn je to počet 😉
No nekega popoldneva pa je Havana (vodilni proizvajalec vseh možnih vrst ruma) organizirala izobraževalni tečaj o mešanju pravih kubanskih koktejlov s kubanskim rumom in imel sem to srečo, da sem bil eden izmed udeležencev tega tečaja, kjer sem spoznal tiste majhne skrivnosti, ki naredijo njihovo pijačo tako posebno. Seveda smo imeli degustacijo razno raznih pijač pripravljenih izpod rok njihovih strokovnjakov in lahko rečem, da so razlike neverjetne. Recimo tisti mojito, ki sem ga omenjal nekaj vrstic gor?  Nepredstavljiva razlika! Sedaj sem doumel zakaj je večina ljudi, ki poizkusijo res dober mojito nora na to pijačo, ker enostavno je odličnega okusa in resnično te zelo osveži.
Sedaj kakšne naj bi bile točne sestavine za odličen mojito? Težko reči. Vsakdo ga naredi nekoliko drugače.
Jaz ga ponavadi naredim tako:

  • 2-3 žlički sladkorja,
  • Dva koščka limete narezane na četrtine,
  • 3 vejice mete,
  • 0.03 ali 0.05 Havana club (3 ali 7 let staranega belega ruma),
  • poln kozarec celega ledu,
  • in na koncu pribl. 1dcl radenske (ali še bolje sode)

Še lepo dekoriramo z rezino limete in vršičkom mete in mojito je pripravljen.

No, to je z moje strani za danes vse, grem spat razen, če me ne bo spet semafor nadlegoval s svojim tk tk tk tk tk tk.

Lepo se imejte!

B.

Samo še nekaj za cedit sline 🙂

Advertisements